Gnocchi caponata - Gnocchi szicíliai padlizsánraguval

Mostanában ebben a nagy melegben blogger társaimmal egy húron pendülve én is inkább szakácskönyveket lapozgatok, és kisebb lelkesedéssel főzök.  Ez annyit jelent csak, hogy a lendületem egy kicsit megingóban van, de -férjemnek üzenem- nem fogom elhanyagolni a konyhai teendőket, csak egy kicsit alacsonyabb fordulaton pörgök. Azonban a jó oldala is megvan ennek a látszólagos passzivitásnak. Elkezdtem bújni a szakácskönyveket. Ezt nem is tudom mikor tettem utoljára ilyen intenzitással. Összfoglaló táblázatot készítek arról, hogy melyik szakácskönyvből mely recepteket szeretném elkészíteni, melyek azok, amelyek megmozgatják a fantáziámat. Most kb. a negyedénél tartok, de már szépszámmal sorakoznak a potenciális versenyzők, várva a terítékrekerülés megfelelő pillanatát. Így került a kezembe Jamiel Oliver Olasz kaják címmel megjelentetett szakácskönyve. Benne találtam ennek a receptnek a gyökerét, s módosítottam úgy, hogy gnocchi ragu váljék belőle.

 

A recept (4 személynek kiváló):

500 g gnocchi,

2 nagyobb padlizsán,

1 nagyobb fej hagyma,

2 gerezd fokhagyma,

3 nagy paradicsom,

erőspaprika,

1 marék zöld olivabogyó,

2 ek kapribogyó,

olivaolaj, só, szárított és friss oregánó, bors,  1 ek balzsamecet

 

A padlizsánt nagyobb darabokra vágjuk (ha kisebbek a darabok, akkor sokkal több olajat vesznek fel és nehezebb étel válik belőlük), és olajon, erős lángon jól megpirítjuk őket. Vigyázni kell, mert a padlizsánnak van egy olyan tulajdonsága, miszerint először jól megszívja magát az olajjal, azonban a későbbiekben az olaj egy része távozik belőle, így könnyen túl olajosra készíthetjük az ételt. Közben sózzuk, borsozzuk, és rászorjuk az oregánót. Amikor a darabkák minden oldala szépen megpirult és kezdenek krémesedni hozzájuk öntjük a finomra vágott hagymát, fokhagymát és erőspaprikát.  Ezt az egyveleget pár percig pirítjuk, majd beleszórjuk a kiáztatott kapribogyót, a félbevágott olivabogyót (nehogy véletlenül mag maradjon benne!), és a belsejétől megfosztott, felkockázott paradicsomot (így nem lesz túl leveses).  Öntsük rá az ecetet és rotyogtassuk tetszés szerinti ideig, majd keverjük hozzá a kifőzőtt, lecsöpögtetett gnocchit.

A legtöbbször nem vagyok 100%-ig elégedett az elkészített ételekkel, néha az összhatásban, néha egyes hozzávalókban, néha pedig magában a koncepcióban nem stimmel valami. Most elértem a 100%-ot!  

Kommentek
  1. Én