A nap fűszere: „A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál.” Charles Darwin
Szeretem a leveseket, ennek ellenére méltánytalanul elhanyagolom őket. Vannak periódusok, amikor sokszor készítek és vannak olyan időszakok, amikor szinte hónapokig mellőzve vannak. Most egyfajta köztes állapotban lebegek, néha-néha felbukkannak, majd ismét hetekig feledésbe merülnek. Valamiért előnyben részesítem a krémleveseket, az esetek többségében leveseim nem menekülhetnek a botmixer elől.
A recept:
grillezett kaliforniai paprika (vagy kápia),
10 szem koktélparadicsom,
1 fej hagyma,
só, bors, zöldfűszerek
opcionálisan: édesítőszer
A paprikákat meggrillezzük. Ezt tehetjük kinn a kerti sütő segítségével, parázson, vagy tehetjük otthon a tűzhelyen. A gáztűzhely esetében takaréklángon az égőre helyezhetjük a paprikát. Villanytűzhelyen még nem készítettem, de bátran rátenném a főzőlapra. Amikor a paprikák minden oldala szépen megsült, vagyis megfeketedett, egy tálba tesszük őket és rájuk helyezünk egy fedőt. Ekkor a még forró paprikák saját gőzükben pihenhetnek egy darabig, így a megfeketedett héjukat később igen egyszerűen el lehet majd távolítani. A következő lépés tehát a pihentetés után, a paprikák égett héjának eltávolítása, ami történhet kézzel, vagy akár kés segítségével, valamint a magtalanítás.
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a fentiek alapján elkészített paprikát és a paradicsomokat. Én azért használok előszeretettel koktélparadicsomot a főzéshez, mert ennek jellemzően édesebb íze van, mint a nagyobb testvéreinek. Végül a levest a fűszerekkel készre főzöm, és jöhet a botmixer.
Mi most a boltokban kapható levesgyönggyel fogyasztottuk. Én azt még magában is nagyon szeretem ropogtatni.
Megosztás a facebookon