GY ügynök volt olyan kedves és megosztotta velem a Hétvégi fiestában bemutatott zöldséges terrine (paté? egy kicsit bizonytalan vagyok, hogy mi is a pontos különbség köztük, a recept szerint terrine, ezért én is inkább ezt használom) receptjét. A recept eredeti forrása az Egy falat franciaország című szakácskönyv. Tegnap egy könyvesboltban megtekintettem és egészen jó receptek vannak benne.
A recept, ahogy GY készítette:
1 kg sárgarépa,
1 nagyfej kelkáposzta összes levele (eredetileg mángold levél),
12 db zöldspárga csúcsos vége,
2 kisebb cukkini,
16 zöldbab,
3 dl tejföl+1 dl joghurt (az eredetiben 250 g créme fraiche),
6 tk zselatin,
4 paradicsom (elnegyedelve és a lágy részeit kiszedve)
A répákat megpucolva és feldarabolva puhára főzzük. Egy magasfalú tálat kiolajozunk (hogy később könnyebben kijöjjön belőle a tartalma), folpackkal kibélelünk úgy, hogy akkora mennyiség lógjon ki, hogy a végén a tetejét is be tudjuk fedni vele (GY egy magasfalú, kerek formát használt). Ezután a fóliázott edényt kibéleljük, a forrásban lévő vízben pár percig főzőtt, megpuhult kelkáposzta levelekkel. Ezek adják majd a terrine külső burkát, ezért úgy kell elhelyezni őket, hogy legyenek olyan levelek, amik kilógnak az edényből és végül be tudjuk velük fedni a terrine tetejét.
A spárgát, a keresztben félbevágott és így hosszában felnegyedelt cukkinit és a zöldbabot roppanósra megpároljuk és kihűtjük.
A sárgarépát a tejföllel és a joghurttal lepürésítjük, sózzuk és gazdagon fűszerezzük (pl. bazsalikom, oregáno, vagy bármi, ami kellemesen megízesíti az amúgy eléggé íztelen pürét). Egy kistányérba két evőkanál vízet teszünk, majd hozzáadjuk a zselatint. 5 perc elteltével, amikor már zselés, hozzáadunk néhány evőkanál forróvizet, és addig keverjük, amíg a zselatin felolvad. Utána a püréhez adjuk.
A káposztalevelek "betöltése" úgy történik, hogy egy réteg sárgarépapüré, utána spárgák, szépen, egy irányba fektetve, sárgarépapüré, cukkini, püré, felkarikázott paradicsom, püré, a babok és végül megint püré (persze igazából a közé tett zöldségek és a sorrend is tetszőleges).
Amikor mindent belehalmoztunk, a káposzta leveleket felhajtjuk a tetejére, hogy szépen elfedjék a pürét, majd ráhajtjuk a fóliát is. Az elkészült terrinet egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a hozzávalók összeálljanak.
Tálaláshoz a fóliát felnyitjuk a tetjén, majd egy tálat helyezünk a tetejére, és egy ügyes mozdulattal a tálat szorosan ott tartva megfordítjuk az edényt, így a terrine már rajta lesz a tálon, már csak az edényt kell lehúzni a tetejéről. Végül el távolítjuk a fóliát és éles késsel óvatosan szeleteljük.
A recept ajánl hozzá zöldfűszeres szószt is, amit GY tejfölből, és friss zöldfűszerekből készített. A reggelinél majdnem egyhangúan megszavaztuk, hogy ez a szósz abszolút nélkülözhető, de persze mindenki ízlése és belátása szerint készítheti hozzá.
Még egyszer köszönet GY-nek, hogy kisegített!!!
Megosztás a facebookon