Mint azt korábban bevallottam a padlizsán az egyik kedvenc zöldségfélém. Rengeteg formában fogyasztottam már, de a mostani receptet eddig még nem próbáltam. A Pata Negra étteremben ettem hasonló tapast, és azóta motoszkált a fejemben a gondolat, hogy valami olyasmit kreáljak én is. Most megtettem, és szerencsére nem igazolódtak be azon félelmeim miszerint nem fognak összetapadni a szeletek, vagy hogy a tojás nem sül rendesen rá a padlizsánra. Örömmel konstatáltam, hogy minden teljesen úgy alakult, ahogy azt szerettem volna. És a dícséret sem maradt el!
A recept (2 nem túl éhes, vagy visszafogott személynek):
1 közepes padlizsán,
fél cukkini,
1 tojás,
mozzarella,
só, olaj
A padlizsánokat késsel (sajnos olyan gyalu nem állt rendelkezésemre, amivel vékony szeleteket lehetett volna belőle vágni, ha lett volna, akkor szabályosabbra sikerednek a szeletek), hosszában vékony szeletekre vágtam (6 szeletet használtam fel úgy, hogy a két szélével nem dolgoztam), majd kevés olajon egy teflonserpenyőben mindkét oldalát megsütöttem. A sütésnél arra vigyáztam, hogy megpuhuljon és szép sült legyen, de még ne legyen teljesen krémes állagú, mert akkor nehéz vele dolgozni. A cukkiniből is vékony szeleteket vágtam és azokat is megpirítottam. A megsült szeleteket egy tálra halmoztam és egy kicsit megsóztam őket (a kezemmel egyenletesen szétkentem rajtuk a sót) és hagytam, hogy hűljenek.
A mozzarellát amennyire tudtam vékony szeletekre vágtam. A végső fázishoz a padlizsánokat a következőképpen készítettem elő: egy szelet padlizsánra rátettem két szelet cukkinit és a mozzarella sajtot úgy, hogy ne lógjon ki belőle sehol, majd rátettem egy másik szelet padlizsánt is és egy kicsit össznyomkodtam őket, hogy valamennyire összetapadjanak. Nekem 3 ilyen "rakott" padlizsánom lett. A tojást villával egy kicsit felvertem, majd egy akkora tálba öntöttem, amibe a leghosszabb padlizsán is elfért. A padlizsánokat egyesével beletettem a tojásba és mindkét oldalukat megmártottam, majd kevés, forró olajban mindkét oldalukat megsütöttem. Amikor az alsó oldaluk megsült egy kevés tojást csorgattam a felső oldalra és utána fordítottam meg őket. A forgatásnál és az rakosgatásnál egy kicsit óvatosan kell bánni velük, nehogy szétcsússzanak.
A tzazikit egy kicsit feltúrbóztam, így 1 lereszelt uborkából (egy kis ideig külön állni hagytam, majd a levét leöntöttem), 1 reszelt répából, kevés ruccolából, 1 gerezd tört fokhagymából, 1 kisdoboz tejfölből és joghurtból készítettem. És persze sóztam, borsoztam.
Megosztás a facebookon