A nap fűszere: „Csak az kedves nekünk igazán, amit féltünk elveszíteni.” Anatole France
A buggyantott tojás számomra egész sokáig misztikus dolognak tűnt. De persze, mint annyi másról is, erről is kiderült, hogy pofon egyszerűen elkészíthető. Csináltam már levesbetétnek, s most salátához kívántam meg. Elképzeltem, ahogy a kissé besűrűsödött tojássárgája szétfolyik a salátán, öntetként bevonva azt. És nem csak elképzeltem, hanem gyorsan meg is valósítottam.
A buggyantott tojáshoz nem kell más, mint tojás, víz, és ecet. Én 1,5 liter vízhez 3 ek ecetet tettem és felforraltam. A tojást feltörtem, majd egy merőkanál segítségével a bugyogó vízbe helyeztem. Az a tapasztalatom, hogy a merőkanalat érdemes gyorsan kiügyeskedni a tojás alól, mert elég gyorsan ráfő, és utána nehéz lekaparni. Amikor a tojást behelyeztük a vízbe, akkor a kanál segítségével a lebernyegként úszó nyúlványait egy picit hajtogassuk a teteje felé. Három percig főzzük, majd lehetőleg egy lyukacsos kanál segítségével vegyük ki a vízből.
Főként nyáron, nagy mennyiségben fogyasztunk salátát. Ilyenkor egy kicsit lelohad a főzési kedvem, inkább csak hétvégéken készítünk komolyabb ételeket. Egy kedvenc saláta párosításom, amikor tonhalat keverek a salátához, ezt feldobom egy kis keménytojással, majd csinálok hozzá egy egyszerű majonézes öntetet (kefirből, vagy joghurtból, majonézből és édesítőszerből).
Megosztás a facebookon