Nagyon szeretem Olaszországot, az olaszokat, és az olasz gasztronómiát. Kellemes emlékek kötődnek hozzá, többek között a nászutunk és egy párnapos bolognai látogatás is.
Ez a mostani étel nem tipikusan olasz, az ember a világ számos pontján ehetne hozzá hasonlókat, nekem mégis mindig Bologna fog eszembe jutni róla. Ott ettem számtalan hasonló készítményt, és a tramezzini szendvics mellett ez jelenti számora A SZENDVICSET. (egyébként hatalmas szívfájdalmam, hogy itthon nem lehet kapni tramezzini készítéshez való kenyeret /vagy ha igen, akkor HOOOOOL? /, persze ha Olaszországban járunk, mindig vásárolunk annyit, hogy itthonra is jusson belőle, de az sajnos hamar el szokott fogyni, és akkor jönnek az elvonási tünetek :-(
A tramezzini hatására egy kicsit elkalandoztam, de vissza a bejegyzés tárgyát képező szendvicshez. Hasonló szendvicset lehet készíteni esetleg tortillaból, vagy a török étkezdékben kapható lavash-ból, de az igazit nemrégen, az IKEÁ-ban találtuk meg. Ez elkészítve meglepő hasonlóságot mutatott az ábrándjaimban szereplő bolognai szendviccsel.
A szendvics készítésének két titka van:
1. Menj el az IKEÁ-ba és végy egy csomag ilyet (Mit is beszélek, ne egyet, hanem inkább többet!. És jó hír, nem kell ám azonnal fogyasztani, mi fagyasztóba tettük és felhasználás előtt kb. negyedórával kivettük, prímán felengedett annyi idő alatt. A rossz hír, hogy csak egy csomaggal vettünk, így hamarosan meg kell látogatnunk a jeles intézményt.)
2. Ügyessen találd el azt az arányt, amelyik a belevalók tekintetében nem túl kevés, nem túl sok. Figyelmeztetés!!! Az ember hajlamos arra, hogy mindenféle földi jóval teletömje és akkor egyrészt nehezen tekerhető, másrészt az ízekben a kevesebb néha több!!! Íme a mérsékelt töltelék (én is meglepődtem, hogy képes vagyok a mértékletességre és bejött a dolog):
A szendvics bármivel tölthető, én tonhalkonzervet, jégsalit, majonézt, és reszeltsajtot használtam, a férjem pedig vékony szelet sonkákat helyezett bele.
Bolognában ezeket a szendvicseket egy gofrisütő-szerű képződményben meg is sütik, legközelebb mi is megpróbálkozunk valami ilyesmivel.
Megosztás a facebookon