Ami múltkor lemaradt-Spárga hollandi mártással

A pár nappal ezelőtti "spárgázás" másik, a levesnél jobban sikerült fogása a hollandi mártással együtt megsütött spárga volt, vagyis nevezhetném úgy is, hogy CSŐBENSÜLT SPÁRGA.

(csak zárójelben jegyzem meg, hogy most látom, a fotózás terén van még mit javulnom, ez elég rosszul sikerült kép, úgyhogy  HAJRÁ! :-)

A RECEPT (2 fő részére):

1 csomag spárga

2 tojás sárgája

150 ml tejszín

kb. 25 gramm vaj

fél citrom leve, só, bors

A spárgákat meg kell pucolni és el kell törni úgy, hogy ahol szeretnének ott engedni kell őket kettéválni. A szebbik, csúcsos végét használtam ehhez az ételhez, a másik feléből készült a balul sikerült leves. A spárgát kevés, sós vízben (én pároló edényt használtam) izlés szerint puhára kell párolni. Miután kész a spárga és kivetted őket a vízből az edényben maradt víz kivállóan alkalmas lesz arra, hogy a mártást annak gőzében készítsd el, tehát hagyni kell a vizet forrni, de úgy, hogy ne lobogva forrjon, hanem annál kevésbé.  Első lépésként a vajat mikroban fel kell olvasztani, majd egy tálban össze kell keverni a tojás sárgáját, a sót és a tejszínt, majd a vizes lábasra ráhelyezni ezt a tálat. A víz gőzében az egyveleget habverővel krémesre és viszonylag sűrűre kell keverni.  Amikor ez kész, akkor a tálat le kell venni a lábas tetejéről és a hozzá kell keverni az olvasztott vajat és végül a borsot és a citrom levét. FONTOS!!! Amikor a sárgáját a tejszínnel a gőz fölött keverjük, vigyázni kell arra, hogy nehogy felforrjon, mert akkor összefut, és esztétikailag nem lesz túl szép (de azért finomnak finom marad, úgyhogy nem muszáj kidobni).

Amikor kész lett a mártás, a spárgákat két kis tűzálló tálba fektettem, és nyakonöntöttem a mártással. Sütőben 200 fokon negyedórát sütöttem. 

Kommentek
  1. Én