Ricottás zöldséges rétes pesto rossoval

 

A rétes készítése és maga a réteslap, számomra mindig egyfajta misztikum volt. Aztán a férjem csinált néhányszor és láttam, hogy amire eddig azt hittem, hogy hatalmas ügyesség kell az elkészítéséhez, a világ egyik legegyszerűbb dolga, persze csak a készen vásárolható réteslapból. Amióta, hogy úgy mondjam ennyire emberközelivé vállt számomra, már én is bátran megpróbálkozom vele, és általában nem desszertként, hanem fő fogásként, zöldésgekkel készítem.

 

A recept (1 tekercs rétes ):

A réteshez:

1 csomag kész réteslap,

250 g ricotta (előnye a túróval szemben, hogy sokkal, de sokkal krémesebb),

12 db zöldspárga,

2 répa,

1/2 kis fej káposzta,

1/4 édeskömény,

só, bors, édesítőszer, vaj

 

A réteshez a teljes csomag réteslapot felhasználtam úgy, hogy a fele mennyiségnél kettéválasztottam a lapokat, és az alsó felére egy kis eltolással helyeztem rá a másik felét, azért, hogy nagyobb felületet kapjak, szélesebb legyen az összetekerhető réteslap. Ezt követően a kezem segítségével könnyen kenhető állagú vajat kenegettem szét a réteslap tetején, majd viszonylag egyenletesen ráhelyeztem a ricottát (ez nem alkotott egységes réteget, mert csak kis halmokat tettem rá, elkenni nem kentem a rétesen), majd kis sóval és borssal meghintettem a tetejét. A spárgát kevés sós, édesítőszeres vízben pár percig pároltam, majd lecsepegtetve a ricottára helyeztem. A többi zöldséget reszelővel lereszeltem, és egy kevés olajon azokat is megpirítottam, majd végül ezeket is a rétesre halmoztam. A töltelékkel teli réteslapot  feltekertem, és egy kivajazott tepsibe helyeztem, majd a tetejét is megkentem még egy kis vajjal. A rétes előmelegített sütőben, 180-200 fokon sült fél órát.

 

 

A pestohoz:

1 ek mogyoró, 1 marék bazsalikom, 2 paradicsom, 1 ek parmezán, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl olivaolaj, só

Először a mogyorót betettem a turmixgépbe, és apróra törtem vele, majd ezt követően a többi hozzávalót is a gépbe tettem és összetrumixoltam az egészet. 

Kommentek
  1. Én