Végre kedződik a spárgaszezon. Most már viszonylag jó áron lehet kapni őket. Be kell valljam, hoyg mi az idei szezon első adagját az egyik Hiperszuperben vettük, akciósan 179 Ft-ért. És egyszer élünk alapon mindjárt két csomaggal. Tegnap este az első csomaggal hivatalosan is megnyitottuk a spárgaszezont. Na de hogyan?! Én csak a kiskukta szerepet töltöttem be, de azért mégis egy kicsit hibás vagyok. A hadi terv spárgakrémleves és spárga hollandi mártással volt. És amit mi balgák elkövettünk az az volt, hogy NEM PUCOLTUK MEG a spárgát. Örök tanulság, ha fehér spárgából készítesz levest, akkor a spárgákat mindig pucold meg! Ellenkező esetben
mint a képen is látható, szinte ehetetlen lesz a leves a turmixolás után a sok (nem is tudom minek nevezzem?) héjtól.
A recept:
1 csomag spárga,
1 szem krumpli (én majdnem minden krémlevesbe teszek, mert így nem kell más sűrítő anyagot használnom, vagyis talán egészségesebb)
víz, leveskocka (ha én lettem volna a főszakács kihagyom, mert mostanában igyekszem mellőzni az ilyenfajta segédanyagot), tejszín,
Mint látszik, ez nem egy extra bonyolult leves, az egész elkészítésében az egyedüli buktató az lehet, HA NEM PUCOLOD MEG A SPÁRGÁT!
Normál esetben csak annyit kell csinálni, hogy a spárgákat el kell törögetni úgy, hogy ahol ő akarja, ott hagyni kell törni. Mi most a végét használtuk fel a leveshez, mert még nem volt fás (ezt harapáspróbával szoktam eldönteni, vagyis egy kicsikét belemélyesztem a fogamat, vagy le is harapok belőle). A spárga zsengébbik, csúcsos részéből a hollandi mártásos ételt készítettük. Erről majd a későbbiekben írok, de most visszatérek a leves készítéséhez, ami a pucolás után már gyerekjáték. Meg kell főzni a feldarabolt spárgát a megpucolt és feldarabolt krumplival, majd amikor elég puha, akkor botmixerrel le kell turmixolni és a tejszínt hozzá kell önteni. Levesbetétként bármit bele lehet tenni, mi nem voltunk elég felkészültek, így egy kis reszelt céklát dobtam bele egy kész zacskó salátából.
A fent leírtakból nem látszik annyira, de általában elég jól főzök, a férjem pedig kiválóan és azért ennél bonyolultabb dolgokat is készítünk. Majd meglátjátok! Bár ezzel nem akarok senkit sem fenyegetni.
A levesből persze maradt még mára, megpróbálom majd leszűrni, hátha úgy nem lesz tele a szám az étkezés végére a spárga rostjaival.
Ja, és most voltam mosdóban, és még eszembe jutott egy érdekesség a spárgáról. Aki már evett spárgát az tudja miről beszélek, ha a mosdó és spárga kombinációt felvetem. Aki nem, az egyen spárgát és utána menjen el pisilni, és rögtön megtudja miről beszélek.
Ja, és még egy. Folyamatosan újabb dolgok jutnak eszembe. Ezt a tegnapi vacsit egy Trófeás vacsi helyett választottam. A férjem felajánlotta, hogy menjünk el vacsizni, de én inkább a reggeli kocka hasat választottam, mert tudtam, hogy a Trófea vége mindig a másnapi enyhe bűntudat. Nem is tudom mikor voltam utoljára ilyen erős, hogy le tudtam mondani egy éttermi vacsora meghívást. És főleg a Trófeát és főleg a Margit körútit. Nagyon szeretem a fehércsoki mousse-ukat. Múltkor 4-et, vagy 5-öt küldtem be a pocimba. Úgyhogy büszke vagyok magamra, bár kisajtoltam egy ígéretet, hogy valamelyik héten elmegyünk, csak nem 9 felé, hanem egy kicsit korábban.
Megosztás a facebookon