Úgy gondoltam, hogy eljött az ideje annak, hogy VKF olvasóból aktív résztvevővé lépjek elő. Mamma által feldobott reggelis téma nem teljesen fekszik nekem, mert általában nem szoktam reggelizni, de gondoltam egyet és rövid gondolkodás után elkészítettem azt a minimális konyhai jártasságot igénylő kedvencemet, amire az utóbbi időben találtam rá újra. Régebben nagyon sokszor fogyasztottam reggelire zabpelyhet, akkor banán és kakaó nélkül főztem és amikor kész volt, akkor higítottam fel hideg tejjel és megybefőttel kevertem össze. Az új slágerem a kakaós banános változat lett, amíg meg nem unom addig ezt fogom enni nyakra főre. Aztán magamat ismerve találok egy új kedvencet, például aszaltgyümölcsös, vagy reszelt almás zabpelyhet, és akkor azt fogom készíteni jónéhány alkalommal.
És akkor íme a nem túl bonyolult, ám szerintem annál finomabb reggeli receptje: KAKAÓS-BANÁNOS ZABPEHELY
A zabpehely elkészítésének lényege, hogy tulajdonképpen nincsenek pontos mennyiségek, mindenki izlése szerint késztheti sűrűbbre, vagy hígabbra, kakaósabbra, vagy fahéjasabbra. Én ezt most a következőképpen főztem:
2,5 decis pohárnyi zabpehely
fél liter tej
1 banán, felkarikázva
kakaó, édesítőszer (persze cukor is lehet), fahéj és ha nagyon cifrázni akarod, akkor kókuszreszelék
A hozzávalókat mind-mind belehalmoztam egy lábasba és forrás után alacsony fokozaton kb. 10-15 percig főztem és folyamatosan kevergettem, hogy nehogy odaégjen az alja. Én nagyon szeretem a kakaóhoz, vagy a csokoládéhoz a narancs ízét, ezért tálaláskor egy kis narancsot is adtam hozzá díszítésképpen.
És amivel aztán abszolút feldobhatod a receptet, ha zabpehely felfújtat készítesz belőle.
Ehhez kb. 10 dkg vajat egy kicsit fel kell olvasztani, 3 tojássárgájával és ízlés szerint cukorral összekeverni. Ezeket hozzá kell adni a kihűlt zabpehelyhez, majd ezt a masszát még össze kell forgatni a kemény habbá vert tojásfehérjékkel. Akkor a legmutatósabb, ha kis (kivajazott) szufléformákba tesszük, és 180 fokos sütőben kb. fél órát sütjük.
Megosztás a facebookon