VKF V. Fahéjas mákos túrógombóc, vaníliás epres öntettel

 

Megmondom őszintén, Aubergine egy kicsit megizzasztott a VKF V. fordulójának témájával. Félve vallom be, hogy ugyan nagyon kedvelem a fűszeres ételeket (főként étteremben), de magam főzéskor jellemzően zöldfűszereket, és borsot használok, vagy fokhagymát és gyömbért. Jobban szeretem érezni a hozzávalók eredeti ízét, ha már mindenképpen fűszerezni akarok, akkor inkább nem a klasszikus értelemben vett fűszereket használom, hanem a hozzávalók segítségével próbálom az ízhatást tökéletesíteni.

Rengeteget gondolkodtam azon, hogy akkor mégis mivel is rukkolhatnék elő.  A választásom végül mire másra esett volna, mint egy desszertre. A túrógombóc ilyettén variációját már régóta terveztem kipróbálni, és most végre meg is valósítottam. És szerencsére nem kellett csalódnom ebben a variációban.

Receptemet két fűszer is feljogosítja a VKF-en való részvételre. Az egyik a vanília, a másik a fahéj.

 

   

Chili&vanilia tavaly egy olyan korrekt és átfogó összefoglalót készített a vaníliáról, hogy én nem is próbálkozom meg vele, akit érdekel az itt olvashat róla részletesen. A fahéjról pedig, többek között  itt vannak információk.

A recept (ez fél adag volt, két személynek elegendő, kb. 12 közepesen kicsi gombóc lesz belőle):

A gombóchoz:

 

2 tojás,

1 kk vaj,

2 csapott evőkanál búzadara,

250 g túró,

4 ek darált mák,

2 ek porcukor,

2 kk fahéj

zsemlemorzsa

 

Az öntethez:

20 dkg eper,

kevés citromlé,

porcukor,

1 vanília

Plussz még porcukros tejfölt is készítettünk hozzá (régen meg nem ettem volna cukros tejföllel a túrógombócot, csak sima tejföllel kellett. De teltek-múltak az évek, és a férjem megfertőzött a túrógombóc-cukros tejföl párosítással).

A tojássárgáját az olvasztott vajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a búzadarát, a mákot, a porcukrot és a fahéjat, majd végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. A masszát 1 órát hűtőben pihentetni kell. Az 1 óra letelte után, a masszából a kezünkkel gombócokat formálunk és forrásban lévő vízbe tesszük. Amikor a víz ismét forrni kezd levesszük takarékra és a gombócokat még 6-8 percig főzzük. Amikor kész, akkor kihalásszuk őket és pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.

Az öntethez az epret a citromlével, a vanilia késsel kikapargatott belsejével, egy kevés porcukorral botmixerrel összeturmixoljuk úgy, hogy egy kicsit darabos maradjon, majd hozzá keverünk egy kiskanál cukrozott tejföt is.  

Kommentek
  1. Én