Hogy milyen terveim vannak nyárra?
Amíg ez a hógolyó el nem talált, addig egyáltalán nem is terveztem semmilyen gasztronómiai témájú dolgot nyárra. Most, hogy el kezdtem gondolkodni rajta, a következő elképzeléseket, vágyakat és reményeket tudtam összeszedni:
Hát ennyi. Majd kiváncsi leszek nyár végén, hogy mik lesznek a favoritjaim, mert egyenlőre még nem tudom bizotsan megállapítani, ez sokszor nem látható előre.
Ahogy néztem, már elég sokan kaptak a hógolyóból. Talán még Rossa Mella nem. Dobom neki is!
Megosztás a facebookonAmióta az eszemet tudom a banán az egyik kedvenc gyümölcsöm. A 80-as években, amikor kisgyerek voltam és a déligyümölcsök kezdtek megjelenni nálunk is, ha a szüleim megkérdezték, hogy mit kérek a télapótól, akkor a banán mindig szerepelt a kívánságlistámon. Egyszerűen nem tudtam betelni vele. Szerencsémre apukám akkor éppen a Délker által forgalmazott déligyümölcsöket szállította ki reggelente a zöldségesekhez, így azért általában jól el voltunk látva naranccsal, mandarinnal és banánnal.
A másik olyan dolog, amit bizton állíthatok, hogy egészen kiskorom óta szeretek, az a turmix. Eszméletlen mennyiségeket tudtam elfogyasztani belőle, és szinte minden gyümölcsből kipróbáltam már. De persze a favorit mindig is a banánturmix volt. Bár most inkább már úgy mondanám, hogy a favoritjaim a banánalapú turmixok.
A recept (majdnem 1 liter lesz):
3 banán,
4 dl tej,
2 csokoládés bevonatú nyeles csokifagyi (mi most Family Frost fagyit használtunk, mert evésre nem annyira volt finom viszont így a turmixba kiválló kiegészítőként szolgált).
9 db kis édesítőbogyó
Az összes hozzávalót beletesszük a turmixgépbe, úgy, hogy az édesítőket előtte két kiskanál között megtörjük, a fagyikat leválasztjuk a pálcikáról. Ha valaki még hidegebben szeretné, tehet bele jégkockát és azt is hozzá turmixolhatja. És persze bármilyen fagyival elkészíthető, csak azért jobb az olyan fagyi, aminek csoki bevonata van, mert így a pici kis csokidarabkákkal a turmix még finomabb lesz.
Annyira jellemző rám, hogy ha egyszer valamire rákattanok, akkor egy darabig rengeteget fogyasztok belőle. Most ez a turmix is ilyen, az elmúlt három napban elég sokat ittam belőle, és még nem tudom mikor lesz ennek a rajongásnak a vége.
A másik, amit pár napja készítünk az epres-banános turmix. Ezt a következőképpen készítettem:
2 banán,
20 dkg eper,
4 dl tej,
evőkanál csokis-vaniliás jégkrém,
6 édesítőszer
Ebből kb. 8 dl lett.
Megosztás a facebookon
A mostani sütögetéseink egyik nagy felfedezése, hogy a tagine sütő alsó része nem csak rendetetés szerűen használható, hanem egyéb grillezésekre is.Ha ketten eszünk csak, akkor ez tutira a nyár slágere lesz. Több személyre marad a „gömb”.
A grillezett banán az évfordulós vacsoránk „desszertje” volt. Már nagyon régóta ki szerettem volna próbálni, és most végre ezt is kipipálhatom az elkészítésre váró ötletek közül. És olyan jól sikerült, hogy a nyáron még biztos néhányszor elő fog kerülni. Az ötletet a Wasabi étteremben számolatlanul elfogyasztott hasonló remekmű szolgáltatta.
A recept (2 személynek):
2 banán (közepesen érett, de még ne másszon!)
szezámmag
mangószósz (ez adja csípősséget és az édességet is)
Akinek van lehetősége grillezésre, annak érdemes kipróbálni a banán kinti sütését, akinek viszont nincs lehetősége, az bent, serpenyőben is megteheti.
A banánokat meghámozzuk, elharmadoljuk és a mangószószban (készen kapható, üveges változat), valamint a szezámmagban átforgatjuk, végezetül a grillrácsra helyezzük. Időnként átforgatjuk őket, és tetszőleges ideig hagyjuk őket sülögetni. Megpirítani éppen nem sikerült őket, de lehet, hogy nem is nagyon lehetséges. Érdemes viszonylag hosszabb ideig fennhagyni őket, mert akkor jön ki a banán igazán finom édeskés íze, ha már elég jól át van sülve.
Megosztás a facebookon
Ezt a receptet egy régebbi bejegyzésemben már említettem, de akkor képet nem készítetem róla. Most, évfordulós előételként ismét terítékre került, s a fotózás sem maradt el. Mi előételt viszonylag ritkán készítünk, de erre azért bizonyos időközönként mindig sort kerítünk. Az ihletért köszönet a Pata Negra étteremnek, bár azóta nem ettünk ilyet ott, de szerintem elég jól sikerült lekopiznunk.
A recept ( 2 személyre):
15 dkg fagyasztott királyrák
1 csomag surimi
6 gerezd fokhagyma
1/2 dl fehérbor
1 ek vaj
1 ek olivaolaj
1 marék petrezselyem
csili paprika, só
A fagyasztott rákot kiolvasztjuk, ha van, a farkáról a páncélt eltávolítjuk, ha nagyobbak, akkor esetleg félbevágjuk. A felmelegített vajon és olivaolajon a felszeletelt fokhagymát egy kicsit sütjük, majd hozzá adjuk a felszeletelt csilipaprikát, és felöntjük a fehérborral. Hozzáadjuk a rákokat és a felszeletelt surimit, sózzuk, majd rövid ideig rotyogtatjuk. Amikor kész hozzáadjuk a felaprított petrezselymet.
Pirítóssal, vagy friss kenyérrel tálaljuk,
A bor, olivaolaj és vaj mennyiségével lehet játszadozni aszerint, hogy mennyire szeretnénk szaftosra (értsd: tunkolhatósra) készíteni.
Megosztás a facebookon
A tésztafélék általános elkészítési módja kétféle szokott lenni. Jellemzően vagy paradicsomosan, vagy teljszínesen készítik őket. Mi ha tortellinit főzünk nem cifrázzuk túl, nemes egyszerűséggel vajat, oliva olajat, fokhagymát, zöldfűszereket és parmezánt használunk.
Mint már korábban írtam, most rákattantunk a Lidl-ben kapható gnocchira és tortellinire, így most is ezt használtuk.
Az elkészítéshez egy evőkanál vajat és egy kevés oliva olajat felmelegítünk és szép barnára pirítjuk benne a felszeletelt, jó sok fokhagymát. Vigyázni kell azonban, nehogy megégjen, mert az könnyen megtörténik. Amikor megfelelőnek találjuk a fokhagymákat, levesszük az edényt a tűzhelyről, hozzákeverjük a felaprított, friss zöldfűszereket (petrezselymet, bazsalikomot, esetleg citromfüvet, vagy koriandert), majd végül beleforgatjuk a kifőzött tortellinit. Tálaláskor parmezánnal szórhatjuk meg.
Megosztás a facebookonEgyszerűen muszáj volt a következő képsorokat rögzítenem. Kinn ültünk a teraszon és éppen kettesben a reggelinket fogyasztottuk, aminek egyik alkotórésze egy camembert sajt volt. Egyszer csak megjelent egy lepke és nem zavartatva magát, abszolút bátran a következő manővert hajtotta végre, csatlakozva a villásreggelinkhez:
Megosztás a facebookon